8.png (5)
Opplevelser | 17.09.20

Bli med å feire jorda og øko-maten

Er du klar for årets største feiring av økologisk mat og landbruk? I uke 39 arrangeres ØKOUKA 2020 over hele landet. Andreas Dønåsen fra Paleoterapeuten skal holde foredrag om tarmhelse og hvordan den blir påvirket av maten vi spiser.

ØKOUKA 2020 er landets største feiring av økologisk og biodynamisk mat og landbruk, og arrangeres mellom 18. og 27. september i år. Gjennom hele uke 39 kan både barn og voksen lære mer om økologisk landbruk og delta på inspirerende og matnyttige arrangementer over hele landet. Matjorda er bondens viktigste verktøy og under årets ØKOUKA rettes oppmerksomheten spesielt mot nettopp jordhelse.

- Økouka i Trøndelag starter førstkommende fredag på Godt Brød i Trondheim hvor du kan få en gratis frokostmatpakke. Årets tema er jord og jordhelse, fordi kunnskap om dette er helt essensielt for å sikre matjorda vår for framtiden. Under Økouka tar vi for oss matjorda gjennom arrangement av både praktisk og teoretisk art, både for deg som gårdbruker og forbruker, sier prosjektleder Rita Paltiel i Økouka Trøndelag. 

Her finner du en oversikt over arrangementene i Trøndelag. 

  Rita Paltiel holder urter i hendeneÅrets tema på ØKOUKA 2020 er jord og jordhelse. Prosjektleder Rita Paltiel i ØKOUKA Trøndelag håper alle finner vegen til arrangementene som skal foregå over hele Trøndelag, men også på nett. 

Økologi inni og utenfor kroppen

I  foredraget "Jord, mikrober og tarmen" 24.september i Trondheim kommer Andreas Dønåsen, også kjent som Paleoterapeuten. Han er er fysioterapeut, helseveileder, urban gartner og filosofistudent. Han holder jevnlige kurs og foredrag innen livsstil, stress, økologi, fermentering og tarmhelse. I foredraget får du høre om hvilken mat som legger til rette for god helse i form av frisk tarm og et velfungerende immunforsvar. Alle som er interessert i økologisk landbruk, småskala matproduksjon, ubehandlet mat, tarmhelse og velsmakende mat kan ha glede av dette foredraget.

Les mer om Andreas Dønåsen og Paleoterapeuten her. 

Hender som holder en kurv full av grønnsaker

Det beste er å gå inn på arrangementene i lenken over for å se hva som skjer under ØKOUKA. For å nevne noe blir det i Trondheim Bondens Marked, i Steinkjer serverer Chef Mathallen økologisk treretters middag og på Val videregående skole i Kolvereid blir det markdag med Norsk Landbruksrådgivning.

På Habitat i Trondheim skal kokk Frederic Klev fra Sellanraa holde foredrag om sesongbaserte råvarer, og hvordan en mesterkokk går fram for å skaffe oversikt over de lokale produsentene, hvilke kriterier som skal dekkes og hva han ser etter når de velger ut råvarer. Frederic er innehaver og kjøkkensjef på Sellanraa, hvor lokale råvarer preger filosofien.

Her finner du oversikt over lokalmatprodusenter i Trøndelag. 

Fakta om ØKOUKA

ØKOUKA ble startet opp i Nord-Trøndelag i 2011 under navnet Økoveka.

I Oslo ble ØKOUKA for første gang arrangert i 2013.

I 2014 ble det også arrangert økouke i Buskerud. I 2015 kom Stavanger, Bergen, samt Møre og Romsdal med.

I 2016 kom også Agder, Telemark, samt Nord-Østerdal og Røros med.

I 2017 kom Nordland, Østfold og Sogn og Fjordane kommet til.

I 2018 ble også Tromsø og Vestfold med.

I 2019 ble ØKOUKA arrangert på 11 ulike steder i Norge, og hadde mer enn 270 arrangementer på programmet.

 

Aktuelt