DSC01140
Trøndersk matfestival | 16.10.24

Bare regjerende norgesmester skrellet mer enn Fredrik fra Lierne

Under Trøndersk Matfestival 2024 meldte festivalkokk Fredrik Totland seg spontant på kvalifisering til NM i potetskrelling, og endte opp med å skrelle mer enn alle. Lørdag 12. oktober deltok han i norgesfinalen i Løten, hvor han stakk av med andreplassen.

Norgesmesterskapet i potetskrelling ble arrangert av Hedmark Bygdekvinnelag på landbruksmessen Landbruk og Sirkus. Mesterskapet går ut på å skrelle så mye poteter som mulig på to minutter og bedømmingen er basert på vekten av potetene, ikke antall. 

Fredrik Totland ble Trøndelags representant etter å ha skrellet 1,6 kilo poteter på to minutter under Trøndersk Matfestival. 

– Det var veldig tilfeldig at jeg meldte meg på kvalifiseringen i det hele tatt. Jeg holdt på å pakke sammen etter Mobil Kokkelering på festivalen da jeg fikk høre at det var få påmeldte. Jeg meldte meg på en time før start og dro bort på LeBistro, hvor jeg jobber, for å hente en skreller, så var jeg klar til dyst, sier Fredrik Totland.  

Fredrik Totland under kvalifiseringen på Trøndersk Matfestival. Foto: Amanda Ramstad/ Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

 

En lang reise 

På grunn av seieren på matfestivalen gikk han videre til norgesfinalen som ble arrangert et par måneder senere. Han fikk med seg to gode venner og reiste ned mot Løten dagen før finalen.  

– Vi endte opp med å kjøre for at det ikke skulle bli altfor dyrt. Han ene skulle kjøre helt fra Bodø, plukke oss opp i her i Trondheim, så kjøre videre til Løten. Vi kjørte hele natten og kom frem i syv-tiden på morgenen, så det ble mye kjøring, men vi koste oss, forklarer Fredrik.  Fredrik venter på startsignalet under NM i potetskrelling. Foto: Jacob Gåsbakk.

For å hjelpe til med å finansiere turen skaffet han seg sponsorer fra lokalmiljøet i Trøndelag, og da spesielt bedrifter fra Lierne, hvor han selv er fra.

– Turen hadde ikke vært mulig uten sponsorene, så jeg er utrolig glad for at de ville være med på dette. Sponsorene er også nøye utplukkede kvalitetsbedrifter som jeg liker og ønsker å samarbeide mer med i fremtiden, forteller han. 

Artig å være med på 

I Løten ble det gjennomført en ekstra kvalifiseringsrunde hvor de 16 deltakere ble halvert før den avgjørende finalen. Dommerne for finalen var finansminister Trygve Slagsvold Vedum og ordfører i Løten kommune, Marte Larsen Tønseth. 

Finalen er i gang. Foto: Jacob Gåsbakk.

– Det var et bra arrangement som var veldig artig å være med på. Det var spesielt gøy å bli kjent med de andre deltakerne, sier Fredrik. 

Det var et stort spenn i alderen til finalistene, hvor den eldste var i 70-årene og Fredrik var den yngste, på 21 år. Det ble til slutt Ingrid Grongstad Tellefsen som gikk av med seieren og ble norgesmester tredje året på rad. 

– Det var bare rundt 200 gram som skilte første- og andreplassen, men Ingrid hadde et gir jeg aldri har sett makan til og hun var alltid noen sekunder foran. Hun er så absolutt en verdig vinner og fortjente å beholde tittelen sin, men neste år skal jeg øve mer, så da er jeg ‘all in’, avslutter Fredrik Totland. 

Intens skrelling pågår. Foto: Jacob Gåsbakk.

Aktuelt