Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Oi!
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
Alt/AltbierØltype som stammer fra Düsseldorf, Tyskland. Overgjæret, maltrik, men ofte også med en kraftig humlekarakter.
American Pale Ale (APA)Lyse øl, brygget med amerikansk humle, som gir mye bitterhet. Varierende alkoholstyrke.
Amber aleØltype uten klar definisjon, ofte kobberfarget øl med bra balanse. Ikke ekstremt søtt eller bittert.
Barley WineSterke øl med mye malt. De kan være veldig søte, eller de har mye humle for å balansere, tradisjonene er ulike i England og USA. Smaksbomber og alkoholbomber.
BayerMørkt lagerøl, oftest rett og slett en pilsener med fargemalt.
Berliner WeisseI utgangspunktet en øltype fra Berlin med skarp syrlighet og lavt alkoholinnhold. De som brygges i dag er oftest blandet med safte eller puré fra frukt eller bær og varierer i alkoholstyrke.
BitterDen ølstilen vi kjenner fra engelske puber. Lavt kullsyreinnhold, moderat alkoholinnhold, maltpreg.
Black IPA/Cascadian IPAMye sødme og karamell fra mørk malt kombinert med kraftig humle som gir både bitterhet og aroma. Ofte lett å like.
Blond/BlondeIkke klart definert, kan være brygget med belgisk, engelsk eller amerikansk gjær. Ofte et lyst, lett øl med alkoholstyrke under 4,7 %
Bokk/BockSterkt lagerøl, i Norge tradisjonelt 6,5 %. Kommer i lyse og mørke utgaver. Ekstra sterke varianter kalles dobbelbokk.
BraggotEn kombinasjon av øl og mjød
Brown AleEt spekter av øl med maltsødme og lys brunfarge. Noen svært søte, andre balansert med humlebitterhet.
Brut IPAIPA brygget med et enzym som bryter ned komplekse sukkerarter og gjør at disse kan fermenteres, gir et tørt øl uten restsødme.
Cold IPAIPA brygget som et lagerøl på lave temperaturer. Ofte som en velhumlet pils.
Cream AleLett, mildt øl med moderat alkoholinnhold og lite bitterhet. Dobbel/dubbel: Mørke øl, rike på malt, og med mye aroma fra belgisk gjær. Inspirert av belgiske klosterøl. Oftest mellom 6 % og 8 %
Dobbel IPA/Double IPA/Imperial IPAKraftig IPA med mer av både malt, humlebitterhet og alkohol. Ofte fra 8,5 % og oppover.
FruktølIkke en entydig stil, men det brygges mye øl med frukt, bær og krydderurter. Noen ganger er det diskret innslag, i andre tilfeller dominerer det totalt i det ferdige produktet.
GoseAlkoholsvakt surøl brygget med salt og koriander som opprinnelig stammer fra Goslar i Tyskland. I dag brygges Gose oftest med tilsetning av frukt eller bær.
GruitØl brygget med andre urter og krydder enn humle
HellesLyst lagerøl, som i Bayern. Ofte lav humlebitterhet.
HveteølØl brygget med hvetemalt, mest kjent er tysk Weissbier og belgisk Wit, men det finnes også amerikanske hveteøl. Hvetemalt gir ofte en rund og myk munnfølelse.
Imperial Porter/Imperial StoutMørkt øl med stor fylde, mye smak og høyt alkoholinnhold. Robust øl som ofte fatlagres.
India Pale Ale (IPA)I dag oftest en lys øl med moderat sødme og mye humlebitterhet, men den kommer i mange varianter. I England kan en IPA være et annet navn for en bitter.
JuleølTradisjonelt et rødlig/mørkt lagerøl med mye maltsødme på 6,5 %, men nå bør du se nærmere på etiketten. Vanligvis mørke øl, ofte med julekrydder.
KellerbierUfiltrert pilsener, ofte smaksrik og fersk.
Kornøl/KoinnølNorsk tradisjonsøl, mer eller mindre standardisert og modernisert. Ofte brygget med kveik, norsk gårdsgjær. Kölsch: En overgjæret øl som stammer fra Köln. Lys, lett, litt fruktig, oftest litt mindre kullsyre enn en pils.
KvassEn alkoholsvak drikk brygget på rugbrød, kommersielle utgaver er ofte ekstremt søte. Populær leskedrikk i Russland og Baltikum.
KveikølIkke egentlig en kategori, men øl som er brygget med norsk tradisjonsgjær, som i mange dialekter kalles kveik. Dette er gjær som både har spesielle bryggeritekniske egenskaper og som gir en særpreget aroma.
LagerKommer i mørke og lyse utgaver. I Norge er en lys lager vanligvis et synonym for pils.
MaibokkEn lys bokkøl, tradisjonelt bygget for fastetiden om våren.
MildEngelsk stil som ligner på bitter, men med lite bitterhet eller aroma fra humle. Lavt alkoholinnhold.
Milkshake IPAEn tåkete IPA brygget med laktose og smaker som vanilje, tropisk frukt, sjokolade eller peanøttsmør.
New England IPA (NEIPA)Fruktig IPA med masse humle, ufiltrert og beregnet å drikkes ferskt. Ofte grapefruktpreg.
Old AleEngelsk øltype som tradisjonelt er fatlagret og har preg av det. Middels til høyt alkoholinnhold, ofte kompleks smak.
OktoberølEn pilsvariant med litt mer farge, ofte også litt sterkere.
Pale AleIkke klart definert, men en lys eller gylden øl med mindre humlebitterhet enn en APA eller en IPA. I Norge oftest med moderat alkoholinnhold.
Pastry Stout/KakestoutStout med kraftig smak og fylde, ofte med høy alkoholprosent. Smak av sjokoladekake, skillingsboller eller annen søt bakst
PilsenerLyst lagerøl. Bryggeriene har sine egne oppskrifter, og det kan være stor forskjell i bruken av humle.
Butikkstyrke PorterMørke malttyper gir både mørk farge og karakter. Kan ha mye av både sødme og bitterhet, ofte preg av sjokolade eller kaffe.
RugølØl brygget med et visst innslag av rugmalt, som gir en særpreget smak.
Røykøl/RauchbierØl brygget med et innslag av røykmalt, basis kan være for eksempel porter eller lager. Røykmalten er vanligvis importert, men det jobbes med norske råvarer også, særlig i Trøndelag.
SaisonBelgisk øltype med tydelig karakter som gir fruktighet og friskhet. Oftest et lyst øl, med varierende alkoholstyrke.
Scotch Ale/Wee HeavyØl med mye maltkarakter og karamellpreg, ofte med en aloholstyrke på 6% og oppover.
Session IPAIPA med lavere alkoholinnhold, men med utpreget humlekarakter. I Norge betyr det IPA i butikkstyrke.
Single HopIPA eller Pale Ale der det er brukt bare én humletype, vanligvis bruker man en blanding av flere. Sommerøl: Fra de store norske bryggeriene betyr dette en lettdrukket øl av pilsnertype.
Stjørdalsøl/MaltølKraftig øl brygget på malt med mye røyksmak. Tradisjonelt som hjemmebrygg, men det finnes også varianter i salg. Kornet skal ligge tre dager i bekken, tre dager i sekken, tre dager i karmen og tre dager i varmen, heter det i en regle fra Nord-Trøndelag.
StoutBrygges med mørkt, røstet malt som gir nesten svart farge og smakstoner av ristet brød og kaffe. Mange varianter i fylde, smak og alkoholinnhold.
SurølOfte brygget med gjær og bakteriekulturer fra Belgia, inspirert av øltyper som lambic eller flamsk rød. De kan være fatlagret og er ofte brygget med frukt eller bær. Her finnes det mange varianter.
TrappistølØl brygget i trappistklostere, først i Belgia, nå i en rekke land. Et spekter av øltyper. Skal være brygget innenfor klostermurene, men oftest på moderne anlegg, betjent av legfolk, men under oppsyn av munker.
Trippel/TripelLyse, sterke øl av belgisk type. Ofte lette å drikke, men vær oppmerksom på alkoholstyrken, som kan være godt kamuflert!
QuadrupelSvært sterke øl, inspirert av belgiske klosterøl. Mye malt, sødme og alkohol. Oftest 10 % og over.
WeissbierHveteøl av sørtysk type. Spesialgjær gir ofte toner av banan og sitrus. Det finnes flere varianter; Hefeweisse er ufiltrert, Dunkelweisse har noe mørk malt, Weissenbock er den sterke utgaven.
West Coast IPAIPA med maltsødme og kraftig humlebitterhet.
WitHveteøl av belgisk type. Ufiltrert og tåkete. Oftest krydret med appelsinskall og koriander. Moderat alkoholinnhold.