Årets produkter 2017

Noe av det mest spennende med Trøndersk matfestival er å gå seg vill i mylderet av utstillere med hver sine utsøkte kvalitetsprodukter. Likevel er det noen produsenter som skiller seg ut i mengden. Vi kårer årlig de beste produktene som fortjener litt ekstra oppmerksomhet, og nå er vinnerne klare.

Målet med kåringen er å løfte fram og gjøre stas på de gode råvarene og produktene som produseres i distriktet. Med 153 utstillere og et stort antall påmeldte har det vært en krevende oppgave for juryen, som likefullt har tatt utfordringen på strak hånd.

Årets jury besto av Arve Tokle (Hornemansgården), Lars Erik Vesterdal (NordØst og festivalkokk) og Mikael Forselius (Hotel Britannia).

I år utvidet vi til syv kategorier:

• Årets kjøttprodukt
• Årets sjømatprodukt
• Årets økologiske produkt
• Årets meieriprodukt
• Årets bakst og kornprodukt
• Årets annet produkt
• Årets nykommer

Til både strålende sol og stort oppmøte fra publikum sin side mottok følgende vinnere hver sin premie på hovedscenen til Torvet:

Årets kjøttprodukt: Villsauskank Frøya av DalPro avdeling gårdsmat

Sverre Johansen viser stolt frem diplomet sitt for årets kjøttprodukt. Foto: Wil Lee-Wright

DalPro er en vekstbedrift på Hitra som tilbyr en rekke tiltak for mennesker med behov for støtte til å komme ut i arbeidslivet. Blant høykvalitetsproduktene de jobber med finner du sau, hjort og villsau fra Hitra, Frøya og Snillfjorden.

Juryens begrunnelse

«Vi valgte i år et jevnt og godt produkt med god smak, fantastisk flott emballasje, gjennomarbeidet og tilgjengelig for alle. Alle som vil ha et godt måltid kan kjøpe og servere dette produktet med topp resultat, uten å måtte være flink kokk.»

Sverre Johansen fra DalPro er godt fornøyd med prisen: «Fantastisk! Det er en kjempeoverraskelse. Man får litt guts til å tenke nytt, og det å ordne god kvalitetsmat er kjempetrivelig! Det betyr mye for bedriften og deltagerne våre.»

Årets sjømatprodukt: Akevittgravet lakseloins med krydder og havtrøffel av Garnviks Røkeri

Vidar Garnvik er en blid vinner bak et av årets beste produkter. Foto: Wil Lee-Wright

Garnviks Røkeri på Frøya ble stiftet av Vidar og Heidi Garnvik for to år siden. Vidar hadde sett seg lei på å lete etter god røkt laks, og bestemte seg for å lage produkter selv som smakte godt og samtidig var røkt med ekte røyk.

Juryens begrunnelse

«Årets vinner synes vi – uten å ta munnen for full – er i verdensklasse. De har hatt en bratt og god læringskurve, med et etter hvert ganske stort spekter. Årets produkt var ikke bare fantastisk godt – det så veldig delikat og innbydende ut, og var lett å selge.»

Vidar er fast bestemt: «Dette diplomet må henge i vareutsalget vårt!» Om innsatsen sin sier han: «Vi bruker mye tid på arbeid, og synes det er veldig artig å utvikle nye ting – det er så mye vanlig gravelaks og røkelaks, men vi prøver noe nytt.»

Årets økologiske produkt: Emmer, sammalt fin av Gullimunn AS

Torunn og Cecilie fra Gullimunn AS tar gamle tradisjoner inn i en ny tid. Foto: Wil Lee-Wright

Gulimunn AS består av fire gårder på Steinkjer som har slått sammen kloke hoder for å utvikle produkter av de gamle kornsortene. De gjør lokalt mel med høy kvalitet tilgjengelig på det regionale markedet og bidrar gjennom dette til økt salg av økologisk mat.

Juryens begrunnelse

«Dette er et produkt der de tar tilbake gamle tradisjoner slik bestemor gjorde det. Ulike typer melprodukter med høyt næringsinnhold er på vei til å forsvinne, men her har de gått sammen for å ta det tilbake til den moderne tiden. Det synes vi er spennende!»

Torunn Hernes Bjerkem og Cecilie Rørli fra Gullimunn takker for den gjeve kåringen: «Vi har jobbet som bare det i mange år. Denne Emmeren har vi dyrket i tre år for å få et kjempebra kvalitetsmel. Mange synes vi er helt gale til å produsere matkorn på Innherred, men vi har fått det til med noen helt særegne kvaliteter i kornet.»

Årets meieriprodukt: Granstubben av Gangstad Gårdsysteri

Jostein og Astrid produserte en ost som helbegeistret juryen. Foto: Wil Lee-Wright

Gangstad Gårdsysteri er Norges første autoriserte gårdsysteri og befinner seg langs Den Gyldne Omvei på Inderøy. Osten fra Gangstad leveres i dag direkte til utvalgte butikker og restauranter over hele landet.

Juryens begrunnelse

«De har holdt på lenge med en fjellstødig bedrift, vært knallflinke og utviklet seg i takt med tiden. Dette produktet er så godt at vi spiste opp alt! Det bruker vi egentlig ikke å gjøre. Det var så godt – helt fantastisk.»

Astrid Aasen fra Gangstad Gårdsysteri forteller om motivasjonen bak produktet: «Det som driver oss videre er at vi får lov til å leke oss, å finne på noe nytt. Å kunne jobbe i team med en superkokk som Jostein gjør oss enda mer energisk på akkurat det.» Superkokken Jostein Austli legger smilende til: «Når du har en ost som er 400 gram, og smaksjuryen har spist 200 gram hver så må det jo være fantastisk tenker jeg!»

Årets bakst og kornprodukt: Urkorn fra Tautra av Maxkorn

Magne Vårvik er stolt av å representere regionen sin med vinnerproduktet sitt. Foto: Wil Lee-Wright

Maxkorn holder til på Tautra, hvor de dyrker svedjerug, rughvete, bygg og havre på økologisk vis. Maxkorn renser kornet på ei vanndreven mølle, valser og bløtlegger dem før de honningtørkes på urtetørker.

Juryens begrunnelse

«Det her er en produsent som har vært innovativ, fulgt dagens trender og vet hva markedet etterspør, men samtidig ser tilbake i tid og benytter seg av genuine råstoffer.»

Magne Vårvik fra Maxkorn om seieren: «Vi er kun tre frivillige – så og si – som har holdt på i et år. Vi er ikke erfarne i det hele tatt, men har følgt hjertet og laget et produkt der vi bruker det vi har i Trøndelag. Vi bruker gamle kornsorter, men kaller det for fremtidens granola!»

Årets annet produkt: Surf Kombucha av Maren Aasen

Maren og Luca forener surfekultur fra California med leskende lokalkultur. Foto: Wil Lee-Wright

Kombucha er fermentert økologisk te, en sprudlende og sunn drikk med naturlige ingredienser og lite sukker som er populær i det internasjonale markedet, men ikke så kjent her til lands enda. Maren Aasen og Luca Guichard ønsket å gjøre noe med det og produserer Surf Kombucha på Inderøy.

Juryens begrunnelse

«Årets vinner har hentet impulser fra langt utenfra Trøndelag, lager produktet i Trøndelag og gjenspeiler en sunn trend. Vi trenger ikke å pøse på med bare usunt – helsegevinst er en god trend å følge. Det ser kanskje ikke sånn ut på oss, men vi må ta vare på det vi har» sier jurymedlem Vesterdal smilende.

Luca beretter om opphavet til Surf Kombucha: «Vi var i California og traff hverandre i forbindelse med surfetur. Der smakte vi på Kombucha og det var ganske spennende og nytt. Dette måtte vi få til Norge!»

Maren ser allerede resultatet av arbeidet de har lagt i det: «Vi har bare holdt på siden mai i fjor, så dette er veldig motiverende og inspirerende. Vi var for første gang på matfestivalen for et år siden, og da visste ingen hva Kombucha var. Derfor er det morsomt å se at på de få timene vi har stått her har mange blitt like hekta som oss.»

Årets nykommer: Northern Lights sjokolade av Jentene på Tunet

Iris, Eivind og Nora er strålende fornøyd med å være årets nykommere. Foto: Wil Lee-Wright

Jentene på Tunet er en en liten bedrift i Selbu som spesialiserer seg på håndverksjokolade og konfekt. De velger kvalitetsbevisste og stolte leverandører, og produktet dems fremstår som delikat og innbydende.

Juryens begrunnelse

«Det som gjorde det til et funn for oss var en fantastisk flott innpakning, godt håndverk på produktet, gjennomført storytelling – forståelig og delikat. Vi jobber en del i reiselivet og er opptatt av matsuvenirer som våre gjester kan ta med seg hjem og fortelle stolt om – og det her er et sånt produkt.»

Iris Aune har med seg familien på scenen, med ektemann Eivind og datteren Nora. Hun er meget fornøyd med at lokalprodusert håndverksjokolade får mer oppmerksomhet: «Jentene på Tunet jobber virkelig hardt for å fronte norsk håndverksjokolade. Vi ser det overalt, spesielt der turister ferdes – vi importerer storindustri fra Belgia, Italia og Tyskland, men viser ikke til norske produkter. Det synes jeg er veldig synd. Jeg er fra Lofoten og er oppvokst med magien av nordlyset, noe jeg ville ta med meg til Trøndelag. Det er også veldig sunt med litt sjokolade hver dag, gjerne mørk håndverksjokolade!»

2018-10-17T13:58:26+00:00