Ung Restaurant 2018

Noen av Trondheims beste restauranter åpner dørene for 60 ungdomsskoleelever som får prøve seg som kokker og servitører for en dag. Målet er å skape økt interesse, og få flere elever til å søke restaurant- og matfag. 

Bilder fra arrangementet på Flickr. Krediteres: Dean Sheridan / Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Onsdag 19.september arrangeres Ung Restaurant i Trondheim for femte gang, der 60 ungdomsskoleelever får boltre seg på kjøkkenet til noen av byens beste restauranter. Ungdommene konkurrerer både i kokkelering og servering av en tre-retters middag basert på lokale råvarer.

Alle restaurantene får utdelt de samme råvarene, men står fritt til å sette sammen menyen. I løpet av dagen skal ungdommene forberede, tilberede og serverer en tre-retters middag til foreldre, lærere, politikere og andre celebre gjester. Tre dommere følger elevene tett gjennom dagen, og vurderer hele prosessen fra forberedelser til gjennomføring, oppdekking og servering. Vinnerlaget kåres samme kveld, og det blir høytidelig prisutdeling på Radisson Blu Royal Garden Hotell.

Ung Restaurant er et samarbeid mellom Trøndelag Fylkeskommune, Oi! Trøndersk Mat og Drikke og Trondheimkokkenes Mesterlaug, med støtte fra restauranter, matprodusenter, leverandører, sponsorer og en rekke andre.

–Dugnadsånden står sterkt. Dette er et felles løft for å styrke rekrutteringen, vi har behov for mange, dyktige fagarbeidere i årene fremover, sier Aslaug Rustad, daglig leder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Rekrutterer fremtidens kokker og servitører

Mens det er stor mangel på lærlingplasser innen mange yrkesfag, er situasjonen nemlig den motsatte for restaurant- og matfag. Her har søkertallene gått ned de siste årene, og mangel på lærlinger er en utfordring for bransjen. Ung Restaurant er ett av flere rekrutteringstiltak som skal bidra til å snu denne trenden.

–Med Ung Restaurant ønsker vi å skape økt interesse for faget. I løpet av dagen får elevene oppleve hva restaurantdrift faktisk innebærer, og både restauranter og elever gir uttrykk for at dette er en fin måte å vise fram bransjen, sier Geir-Rune Larsen, leder for Fagnettverket for Restaurant- og Matfag i Sør-Trøndelag / avdelingsleder for restaurant- og matfag ved Strinda videregående skole.

Larsen er en av ildsjelene bak konseptet, og har selv sett resultatene av rekrutteringsarbeidet i praksis.

–Ved Strinda vgs. har søkertallet til restaurant- og matfag økt betraktelig de siste par årene. Flere av de elevene som startet hos oss i høst har deltatt på Ung Restaurant.

Deltakende restauranter og skoler:

  • Bula Neobistro og Rosenborg Ungdomsskole
  • Emilies – Eld og Charlottenlund Ungdomsskole
  • Frati og Blussuvoll Ungdomsskole
  • Folk og fe og Hommelvik Ungdomsskole
  • Scandic Bakklandet og Lade Ungdomsskole
  • Søstrene Karlsen og Sunnland Ungdomsskole
  • NordØst og Hoeggen Ungdomsskole
  • To rom og kjøkken og Vikhammer Ungdomsskole
  • Restaurant 73 (Royal Garden) og Markaplassen Ungdomsskole

Rekruttering til Restaurant- og Matfag (RM-fag)

At slike rekrutteringstiltak fungerer bekreftes av en fersk evaluering markedsanalyseselskapet Opinion har gjort på oppdrag fra opplæringskontorene.

Ung restaurant er et tiltak som viser seriøsiteten og mangfoldet bransjen, både for elever og foreldre. Samtidig viser undersøkelsen at denne typen tiltak er avhengig av ildsjeler som Geir-Rune Larsen for å lykkes.

5 av de 7 som var med på Ung restaurant på skolen min går jo her nå, tror vi ble inspirert av det
Jente 17, RM-elev

Trøndersk Matmanifest

Ung Restaurant er et tilbud basert på Trøndersk Matmanifest. En viktig del av manifestet handler om utdanning, og matfag er første trinnet før høyere utdanning.

«Det Trønderske Matmanifestet skal skape merverdi ved å bevare, styrke og videreutvikle trøndersk matproduksjon og matkultur gjennom å bevisstgjøre enkeltmennesker, organisasjoner og bedrifter. Det Trønderske Matmanifestet skal skape stolthet og identitet».

Gratulerer til vinnerne fra Markaplassen skole og Restaurant 73!

En stor takk til restaurantene som har stilt kjøkken og personale til disposisjon, og tatt imot elevene med åpne armer.
Takk også til øvrige samarbeidspartnere og sponsorer! Trøndelag fylkeskommune, Fylkesmannen i Trøndelag, Kokkenes Mesterlaug Nord-Trøndelag, Credo Restaurant, Produsentpakkeriet Trøndelag AS, Galåvolden Gård, Viken Gartneri Frosta, Domstein Sjømat As Avd Trondheim, TINE, Asko Midt Norge, Culina Trondheim, BAMA, Sportex AS, Inderøymat, Rørosbakern AS, Nidar og Gangstad Gårdsysteri. 
2018-09-24T10:32:25+00:00