Trøndersk Matmanifest

Trøndersk Matmanifest 2018-12-05T14:12:22+00:00

Som første region i verden, fikk Trøndelag et eget matmanifest i 2011. Det både forplikter og begeistrer. Et bredt spekter av aktører framsnakker maten og råvarene fra Trøndelag. Det gjør maten synlig i mange sammenhenger, og gir stolthet og identitet både innen landbruket og sjømatnæringen. Råvarer fra regionen spiller altså en hovedrolle hos barnehager og skoler, via hotell, restauranter og slakteri, til offentlige aktører, Ski-VM 2023 og dagligvarekjedene Rema 1000 og MENY Midt-Norge.

Hvem har signert?

Et svært bredt spekter av aktører har signert, og det gjør at maten får spille en rolle i mange sammenhenger. Alt fra barnehager, barneskole og videregående skoler, restauranter og hotell, offentlige aktører og dagligvarekjedene Rema 1000 Trøndelag og MENY Midt-Norge.

Hva skal man gjøre?

Å signere innebærer at aktørene forplikter seg til å jobbe etter intensjonene i matmanifestet – både i hverdagen og når det skal legges strategier og planer. Ved å signere sier aktørene at de vil bidra til å fremme de trønderske råvarenes og matproduktenes mangfold, smak og særpreg fra hav til høgfjell. De skal også bidra til å bruke råvarer og produkter som fremmer matglede og helse.

Trøndersk mat for alle

Det er altså ikke bare festmaten som skal trekkes fram. Hverdagsmaten er like viktig, og i Trøndelag fins det gode råvarer som gir matglede på en helt vanlig tirsdag også. Og for et mangfold av grupper; her er det rom for barnehager, eldresenter og idrettslag. – VM på ski har signert matmanifestet fordi vi ønsker å være med å gi oppmerksomhet rundt trøndersk mat og drikke, og de fantastiske råvarene som finnes i regionen, sier prosjektleder Guri Hetland i søkerkomiteen for det som nå kan bli Ski-VM 2023. Det kan altså bli en smak for både deltakere og publikum hvis Ski-VM kommer til Trøndelag, og det er en del av det som løfter regionen som søker i forkant.

Matsmarte ungdommer

Hvert år markeres arbeidet med en egen Matmanifestdag. Her har man valgt å synliggjøre trøndersk mat mot ungdomsskoleelevene som skal søke studieretning. At de unge er opptatt av sunn mat og gode produkter, er det liten tvil om.

– Vi vet at dette virker. Vi får flere søkere som virkelig vil gå restaurant- og matfag. En suksess, sier Geir-Rune Larsen fra Strinda VGS.

Han er ikke alene om å merke seg at barn og ungdom stadig blir mer bevisst når det gjelder mat og matkultur. Salgssjef Trond Karlsen i Rema 1000 rapporterer også om matsmarte ungdommer.

– Ungdommene setter større krav til at den lokale maten blir lavere priset enn i dag, de vil være opptatt av høy kvalitet, dyrevelferd og korte logistikkavstander på ferdig produsert vare. Det er det vi forplikter oss til å jobbe for ved å skrive under på Trøndersk Matmanifest.

Rema 1000 utfordret i 2015 kokk Inge Johnsen, som lagde ny oppskrift “Trønderpanna” til en egen kampanje i Rema 1000 sine butikker som satte fokus på trønderske råvarer.

Nysgjerrighet gir matglede

I april 2015 signerte Bergheim barnehage Trøndersk Matmanifest som den første barnehagen. Dette i forbindelse med at barnehagen er opptatt av sunn, lokal og kortreist mat.

Bergheim barnehage har hatt fokus på variert, sunn og næringsrik mat siden de startet opp med utvidet kosttilbud i 2006. Dette parallelt med at myndighetene har poengtert betydningen av riktig kosthold til barn og unge, jamfør «Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen» (2007). Foreldrene er veldig opptatt av at barna får i seg sunn og riktig kost, og i Bergheim barnehage serverer de tre fullverdige måltider hver dag.

Barnehagen er matpakkefri, noe som hindrer sosiale forskjeller og ujevnheter i kvalitet på maten barna spiser i løpet av uka. Eksempler på mat som serveres i løpet av ei uke er havregrøt med friske hjemmelagde pureer til frokost, hjemmebakt grovt brød og rundstykker med ferskt pålegg, lekkert dandert med grønnsaker og frukt, til lunsj. Videre serveres ulike fiskeretter, eksempelvis seibiff med løk i karrisaus, fiskeburger med coleslaw og stekte poteter, fiskeskip med sei, laks, purre, potet, gulrot, krydderier og smør etc.

Bergheim barnehage ser hvilken betydning maten har for barna i forhold til energi, humør, konsentrasjon og utholdenhet. Barna lærer seg å spise mye forskjellig sunn og næringsrik mat fra de er ett år gamle, matvaner som barna bærer med seg i resten av oppveksten.

Se innslag fra signeringen på NRK Midtnytt her: Signering av Trøndersk Matmanifest i Bergheim barnehage.

Se flere videoer og bilder fra Matmanifestdagen 2016: Matmanifestdagen 2016

Indre Fosen kommune signerte Trøndersk Matmanifest

Den nye storkommunen tar mat på alvor, og torsdag signerte Indre Fosen kommune Trøndersk Matmanifest. Som et ledd i Indre Fosen kommunes matstrategi signerte ordfører Steinar Saghaug Trøndersk Matmanifest på åpningsdagen av Trøndersk Matfestival. [...]

– Mat er en tydelig identitet for Innherred

Ordførerne på Innherred viser tydelig at mat betyr mye for regionen. Hele 7 ordførere signerte samtidig Trøndersk Matmanifest mandag 30. oktober: Inderøy, Steinkjer, Verdal, Levanger, Frosta, Snåsa og Verran. Visit Innherred signerte [...]

Turbo-gutta signerte Trøndersk Matmanifest

Bjørn Erik Vangen og Stig Bjørnar Mandal signerte Trøndersk Matmanifest for fire ulike aktører. Dette skjedde lørdag 5. august under Trøndersk Matfestival. - Vi har fire ulike foretak som alle sammen jobber med det [...]

Siste nytt om Trøndersk Matmanifest

0

Aktører har signert Trøndersk Matmanifest

Austkil Gjestegård
Bergheim Barnehage
Bondelaget Servicekontor AS, Sør-Trøndelag Bondelag
Bondelagets Servicekontor AS, Nord-Trøndelag Bondelag
Bårdshaug gjestegård
Camp Eggen, Selbu
Clarion Hotel & Congress Trondheim
Dullum Slakteri AS
E.C. Dahls Bryggeri
Eidum Gårdsbakeri
Ersgard
Fantasigården AS
Fiskeri og havbruksnæringens landsforening – Norsk sjømat
Flo & Fjæra
Folk Og Fe
Fosenkjøtt
Fosenmat
Frosta kommune
Frøya videregående skole
Fylkesmannen i Nord-Trøndelag
Fylkesmannen i Sør-Trøndelag
Granås Gård
Gullimunn
Guri Kunna BA
Hanen Bygdeturisme – Trøndelag
Havfruen sjømatrestaurant
Hegstad & Blakstad AS
Hellberg gård
Hitra Dykk
Hotell Frøya
Inderøy kommune
Inderøy slakteri AS
Jørem
Kirkebyfjellet Konferansesenter
Kjeila Kro og Gjestgiveri
Klostergården Håndbryggeri
Kostreform for bedre helse, Sør-Trøndelag Fylkeslag
KS Sør-Trøndelag
Kulturgården Bjerkem
Langøra Kaffebrenneri
Lian Restaurant, Sans Og Samling AS
Levanger kommune
Lykkemat AS
Mathall Trondheim

Marias Kjøkken
Mausundgløtt
Melhus kommune
MENY Midt-Norge
Mæle Gård
Mære landbruksskole
NHO Reiseliv Midt-Norge
Nord-Trøndelag fylkeskommune
Norske Kokkers Landsforening Nord-Trøndelag
Norske Kokkers Landsforening Trondheim
Norske Sjømatbedrifters Landsforening
Næringsforeningen i Trondheimsregionen
Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS
Oppdal kommune
Opplev Frøya
Quality Airport Hotel Værnes
Radisson Blu Hotel Trondheim Airport
Radisson Blu Royal Garden Hotel
Rema 1000 AS, Region Midt-Norge
Rissa kommune
Rogers Eventyrlige verden
Rosenborg Ballklub
Rølia
RørosMat SA
Ski-VM 2021
Skånaliseter Gårdsysteri AS
Smia brukthandel og café
Smia Fiskerestaurant
Smørehallen
Snåsa kommune
Snåsa Montessoriskole og barnehage
Steinkjer kommune
Stene Gård
Stjørdalsbryggeriet
Stokkøya Sjøsenter
Strinda videregående skole
Sæther gård
Sør-Trøndelag fylkeskommune
Teveltunet Fjellstue
To Rom og Kjøkken
Trondheim Kommune
Trøndelag Reiseliv
Tydalskjøtt
Verdal kommune
Verran kommune
Visit Innherred
Øyna – Øyna Gårdsmat
Ågot Lian
Åfjord kommune

REMA 1000 om Trøndersk Matmanifest: