Trøndersk festmåltid

Råvarer fra hele Trøndelag, samlet i ett måltid! Kokk Lars Erik Vesterdal har reist rundt i fylket med NSBs tog, og plukket produkter som trøndere har et forhold til.

Målet var å sette sammen et tre-retters måltid som kan serveres til mange, passer både sommer og vinter, og som kan imponere gjester, men er overkommelig for deg på kjøkkenet. Måltidet ble presentert under Trøndersk Matfestival, og resultatet ble svært så bra, prøv du også! Drikke fra Trøndelag hører selvsagt til – i dag falt valget på disse.

Forrett: Hveteøl av belgisk type – Utpå fra Austmann Bryggeri
Hovedrett: Et kraftig bokkøl som egner seg godt til kjøtt – Draug fra Bryggeriet Frøya
Dessert: Lakrisstout fra Reins Kloster

Oppskriftene er beregnet på 4 personer. På matriketmidt.no finner du også en veiledning om du vil servere til mange, samt videoer med instruksjon på tilberedningen.

Foto Wil Lee-Wrigt / Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Forrett: Gravet laks

…gravet med Inderøykarve

…servert med byggryn og blåskjell fra Åfjord

Her kan du bytte ut byggryn med andre typer korn. Har du tilgang på vill-laks blir denne retten kanskje enda mer spesiell. Ølet som blåskjellene dampes i kan du også bytte ut med din egen favoritt.

Dette trenger du:

  • 300 gr laksefilet uten skinn og bein
  • 2 ts sukker
  • 3 ts salt
  • ½ ts sort pepper
  • 2 ss Inderøykarve
  • Litt Inderøy-akevitt
  • 500 gr blåskjell
  • 1 flaske lyst lokalt øl
  • 200 gr bløtlagte byggryn
  • 2 gulrot
  • 2 ss Rørossmør
  • 2 små løk
  • 1 vårløk
  • 3 stk reddiker
  • 1 sitron
  • Urter

Fremgangsmåte:

Byggryn dekkes med vann, la stå ca 1 døgn. Knus karven i morter sammen med salt, sukker og litt sort pepper. Tilsett et lite glass akevitt og gni inn krydderblandingen på fisken. Pakk den tett i plast. La den ligge i kjøleskapet et døgn, eller noen timer. Damp blåskjell sammen med grovkuttede grønnsaker og øl til skjellene åpner seg. Tiden avhenger av størrelse og tid på året, men beregn ca 3-4 minutter. Sil av kraften og rens skjellene. Finkutt resten av grønnsakene og ha de i en kjele sammen med smør. Surr dette mykt. Sil vannet av byggrynene og tilsett, spe inn blåskjellkraften. Kok dette til grynene er møre. Smak til med salt og pepper og litt sitronsaft. Legg dette i bunnen på en tallerken og topp det hele med skiver av laks, urter og tynne reddikskiver.

Hovedrett: Lam fra Oppdal

…kokt i egen kraft med grønnsaker og urter

…servert med potetstappe laget på fjellmandel fra Oppdal

…toppet med smeltet Granstubben ost fra Gangstad Gårdsysteri.

Denne retten er lett å lage til mange året rundt. Varier med grønnsaker som er i sesong. Bruk gjerne kjøtt med bein, det gir bare ekstra smak.

  • Dette trenger du:
  • 1 kg lammekjøtt i biter fra bog eller lår
  • 4 gulrøtter
  • 2 små løk
  • 1 bit selleri
  • 4 neper
  • 1 purreløk
  • 1 kvast rosmarin
  • 1 kvast timian
  • 1 kvast persille
  • 800 gr fjellmandelpotet
  • 2 stk vårløk
  • 1 stk Granstubben (rødkittost)
  • 2 ss Rørossmør
  • 2 dl h-melk
  • Salt og pepper

Flatbrød etter ønske, ekstra godt til dette er tyttebærflatbrød fra Rørosbaker’n.

Slik gjør du:

Kok opp lammekjøttet i 1,2 l vann med salt. Skum godt av under oppkokingen. La dette koke i ca 30 minutter før du tilsetter grovkuttede grønnsaker og urtene.

Kok dette i en time til alt er mørt. Juster smaken med salt og sort pepper. Skrell og kok potetene møre. Mos de sammen med smør og melk. Smak til med salt og finkuttet vårløk. Legg en god skje av potetstappen i en skål og topp dette med en smeltet Granstubben ost. Server kjøtt og grønnsaker i en dyp tallerken og flatbrød ved siden av. Pynt med noen fine urter.

Foto Wil Lee-Wrigt / Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Dessert: Bærsuppe

… med hjemmelaget is, laget med Rørosrømme.

Kan serveres både varm og kald.

Til dette kan du bruke hagebær, kjøpte bær eller de du finner ute i naturen. Sett gjerne ditt personlige preg på isen ved å bruke nøtter, en god likør eller krydder du liker.

Dette trenger du:

  • 8 dl bær
  • 3 dl sukker
  • Litt vann eller eplejuice
  • 1 stk kanelstang
  • 2 stk stjerneanis
  • 1 stk vaniljestang

Til is:

  • 4 eggeplommer
  • 3 dl fløte
  • 2 dl rørosrømme
  • 1 vaniljestang
  • 4 ss sukker
  • Knust Skjenning, søtt flatbrød fra Røra Bakeri

Slik gjør du:

Skrap ut frøene av vaniljestanga. Varm opp sukker, bær, krydder og væske på svak varme. Dette skal ikke koke, bare løs opp sukkeret. Knus bærene forsiktig med en gaffel. La dette stå å trekke i en liten time.

Bland eggeplommer, vaniljestang og sukker i en stålbolle. Pisk dette stivt i et vannbad. Avkjøl og tilsett Rørosrømme. Pisk fløten for hånd til en luftig krem. Bland kremen inn i eggeplommene med en slikkepott. Fyll isen i former og frys minimum 3 timer. Anrett suppen i en skål sammen med isen. Topp med knust Skjenning og gjerne noen tørkede blomster.

Foto Wil Lee-Wrigt / Oi! Trøndersk Mat og Drikke
2018-10-17T08:33:18+00:00