Når Trøndelag blir Nord-Europas matregion

Ikke bare har vi de beste råvarene, vi har og de beste produsentene. Vi har selvsagt de beste kokkene, på de beste restauratørene. Vår matfestival er størst og ingen andre steder gjør det bedre på Bondens Marked.

Det er ingen skrøne. Det er ingen godt bevart hemmelighet. Det kan derimot virke som om det hele er fjas, når en leser Morten Langfeldt Dahlback nylige kommentar om at Trøndelag som matregion ikke har en sjans i havet. Som trøndere flest, er vi kanskje litt trege. Vi innrømmer gjerne at vi ikke har vær gode nok på informasjon. Derfor, Morten og alle andre trøndere, les og bli klok.

Mat er ikke bare viktig for regionens mager, den er ekstremt viktig for verdiskapningen. I det nye Trøndelag er matfatet vesentlig større enn oljefatet: Mat utgjør 62% av eksporten fra Trøndelag: 60% er naturlig nok laks, og den siste 2% er melkeprotein fra TINE Verdal til verdens kostholdsmarked.

Det siste ti årene har Trøndelag etablert seg som landets sterkeste matregion, her finner du bredden av både volumprodukter og matspesialiteter fra hav til høgfjell. Røros er kanskje Skandinavias sterkeste merkevare innen lokal mat. Motorene Rørosmeieri og Rørosmat har utviklet matmiljøet på Røros, og byen kaller seg med rette for Norges lokalmathovedstad. Kamskjell og kreps fra vår kyst, er verdsatt blant verdens beste kokker. Slå den!

De siste årene har matskandaler preget Europa, og stadig flere forbrukerne etterspør trygg, sporbar og ren mat. Trøndersk matproduksjon i sjøen og på land kjennetegnes ved svært lite medikamentbruk, god genetikk, god dyrevelferd og ikke minst god dyrehelse. I tillegg bidrar klimatiske forhold gir gode vekstvilkår både i sjøen og på land. Europeiske og norske forbrukerne søker mattrygghet og sporbarhet. Dette er en nisje i det Europeiske matmarkedet, som trønderske matprodusenter kan levere på. I en verden der bærekraft, mangel på rent hav og god matjord, har Trøndelag et trumfkort.  Vi står klar på hoppkanten til å ta posisjonen som Nord-Europas matregion. Vi har produsentene, vi har produktene og vi har kokker i verdensklasse.

I år samler vi Trøndelag til et rike. Vi kaller det Matriket Midt. Mer om det når den lanseres under årets Trøndersk Matfestival. Håper vi ser deg der Morten! Du vil se at vi er mer enn en sjans i havet. Vi er havet og jorda. Vi er Matriket Midt.

Aslaug Rustad
Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Øyvind André Haram
Sjømat Norge

Jon Gisle Vikan
Sør-Trøndelag Bondelag

Hans Petter Øien Kvam
Næringsforeningen i Trondheimsregionen

2018-02-23T11:15:47+00:00