Matriket Midt

Matriket Midt 2018-10-17T15:47:24+00:00

Matriket Midt

Unike naturgitte ressurser og århundrer med rik mattradisjon har gjort Trøndelag til en viktig region for norsk matkultur og tar posisjonen som Norges matregion. Den trønderske matnæringen har et stort mangfold. Her kan du finne alt fra små produsenter som tilbyr unike nisjeprodukter, til større aktører som gjør seg bemerket både nasjonalt og internasjonalt. Det finnes mange steder å reise til i Trøndelag der man kan besøke en matprodusent, gårdsmatutsalg, eller store og mindre overnattingssteder og restauranter i alle formater som gir unike mat- og reiseopplevelser!

I Trøndelag har vi store produksjonsmiljø av både storfe, sau, kylling og svin, vi har grønnsaker, bær og vilt, og ikke minst fisk og sjømat som eksporteres verden over. Mye foredles i Trøndelag, og det er både store og små produsenter. Dette mylderet av ulike råvarer gjør Trøndelag til et unikt område med korte avstander til en stor spennvidde av førsteklasses mat, som produseres fra hav til fjell. Vi er også stolte av at Trøndelag er foregangsfylke på økologisk melk og kjøtt, noe som gjenspeiles i mange av varene som selges. Kokkene i området vet å benytte seg av produktene som er tilgjengelig, og det gir store opplevelser på restaurant, matfestival eller besøk i en gårdsbutikk!

Fakta om Matriket Midt

Trøndelag er en sterk region for matproduksjon, med både sjømat, landbruk og en sterk foredlingsindustri. Visste du at…

Seks av de ti største oppdrettskommunene ligger i Trøndelag?

  • På Frøya produserer de 4 millioner laksemiddager hver dag i sesongen.
  • Grøntvedt Pelagic i Ørland fermenterer over 90% av all sild som konsumeres i Skandinavia.
  • Verdens beste lokasjoner for kamskjell, sjøkreps, blåskjell og krabbe?

Trøndelag over 20% av landbruksproduksjonen i Norge?

  • En femdel av melkeproduksjonen foregår i Trøndelag
  • Ledende produksjonsmiljø på storfe og svin.
  • Økologisk foregangsfylke på melk og kjøtt
  • Sterk foredlingsindustri: Tine, Nortura, Norsk Kylling, Grilstad, Røros Meieri, Nidar.

Trøndelag har ca 200 mindre matprodusenter som omsetter for over 800 mill kr?

  • Bondens Marked Trøndelag har størst omsetning i landet: 24 MNOK i 2016
  • Sterkt miljø for håndtverksøl – over 30 bryggerier i Midt-Norge
  • Røros og Rørosmat er en av landets sterkeste merkevare på lokal mat
Opplev Matriket Midt

Trøndersk Matmanifest

Som første region i Norge lagde Trøndelag et Trøndersk Matmanifest i 2011. Manifestet bygger stolthet og identitet rundt trøndersk matproduksjon og matkultur. 72 aktører har signert Manifestet – alt fra overnattingssteder, matprodusenter, barnehage og butikkjeder og jobber etter intensjonene for å fremme trøndersk mat.

Les mer om Trøndersk Matmanifest

Midtens matrike

Særegne vekstforhold og oppfinnsomme småprodusenter gjør Trøndelag reisen verdt for smakens skyld.

Les mer i Dagens Næringsliv

Siste fra Matriket Midt

Trønderoster til VM!

By | October 31st, 2018|Categories: Matriket Midt, Nyheter 2018|

Elleve trønderske osteprodusenter er med i konkurransen når 3472 oster fra hele verden skal bedømmes under Oste-VM i Bergen til helga. Av 3 472 påmeldte oster til årets World Cheese Awards er 175 norske, [...]

Comments Off on Trønderoster til VM!

Indre Fosen kommune signerte Trøndersk Matmanifest

By | August 3rd, 2018|Categories: Matriket Midt, Nyheter 2018, Trøndersk Matmanifest|

Den nye storkommunen tar mat på alvor, og torsdag signerte Indre Fosen kommune Trøndersk Matmanifest. Som et ledd i Indre Fosen kommunes matstrategi signerte ordfører Steinar Saghaug Trøndersk Matmanifest på åpningsdagen av Trøndersk Matfestival. [...]

Comments Off on Indre Fosen kommune signerte Trøndersk Matmanifest