Kvalitet i verdensklasse blant årets produkter

Vinnerne av de beste produktene i sju kategorier er nå kåret på Trøndersk Matfestival. Nivået blant de påmeldte har vært skyhøyt, og preget av kvalitet, kreativitet og mangfold. Trøndelag har mye å by på!

Årets produkt er kåret i sju kategorier, i tillegg til hovedvinneren: årets produkt. Les mer om de respektive produktene og vinnerne under. Se også bildeserie fra kåringene. 

Årets jury

  • Inge Johnsen (Liantunet)
  • Mikael Forselius (Britannia)
  • Alexander Skjefte (E.C. Dahls pub og Kjøkken)
  • Mette Beate Evensen (Røst)
  • Jostein Austli (Backlund Hotell)
  • Lars Erik Vesterdal (NordØst)

Årets Produkt:
Fersk gårdsmelk fra Kilnes Gård

Melk er ikke et nytt produkt, men denne må likevel regnes som en nykommer. Produktet kommer i gammeldags melkeflaske og forteller en historie. Forbrukerne kommer nærmere bonden og gamle tradisjoner. Vi mener vi må tilbake til dette, sier juryen i sin bedømmelse.

Melka har en god og rund smak, den er fyldig, sødmefull – smaker fløte. Det er også artig at den kommer rett fra tank, og at den gjøres tilgjengelig for forbruker gjennom melkebua og melkeautomat.

-At vi har tått til å selge melk på denne måten har vært en lang prosess. At vi nå får det til, og til og med belønnes med en pris, er helt fantastisk, sier Karoline Storflor i det hun får overrakt prisen.

Fersk gårdsmelk er fyldig og rund i smaken og det nærmeste du kommer iskald melk rett fra melketanken. Melka er pasteurisert, men ikke homogenisert. Den er god å drikke og med en høy fettprosent (mellom 4,2- 4,7 alt etter hva kua spiser) er den også kjempefin til å bake og lage mat med. Til dalig kan melka kjøpes i Melkebua på Kilnes gård – i Norges første melkeautomat!

Under festivalen finner du Kilnes Gård i i telt D2.

Les mer om Kilnes Gård

Vinner av Årets produkt, gårdsmelk fra Kilnes Gård. Foto: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Årets Kjøttprodukt:
Gravrøkt ytrefilet av rein fra Stensaas Reinsdyrslakteri AS

Juryen har testet og smakt på mange ulike produkter. Vinneren får ros for å satse på det enkle – tradisjon og røtter. Kjøttet er videreforedlet på tradisjonelt vis i egen røykegamme. Røyksmaken er god og balansert. Røyking, salt og sukker er eneste krydder, og produsenten har ikke tilsatt forstyrrende elementer. Utrolig mørt, med en mild og god røyksmak som ikke forstyrrer viltsmaken. Serveringsklar!

Stensaas Reindsdyrslakteri er et tredjegenerasjons slakteri, med flere ulike reindsdyrprodukter i sitt sortiment. Stensaas Reinsdyrslakteri ligger mellom Røros og Brekken og drives i dag av tredje generasjon Stensaas.

Under festivalen finner du Stensaas Reinsdyrslakteri AS i i Rørosteltet – E1

Les mer om Stensaas Reinsdyrslakteri

Årets nykommer:
Den Gyldne Aquavit fra Inderøy Brenneri AS

Juryen tolker begrepet nykommer dit hen at produktet bør være nyskapende i trøndersk sammenheng. Og dette er nyskapende: vanligvis hentes råvarer fra fjern og nær. Dette produktet er 100% trøndersk! At alle råvarene er lokale er en prestasjon. Akevitten forteller historien på en god måte. Dette er et supert produkt, og utrolig godt håndverk.

Og det er en hoppende glad vinner som entrer scenen for å motta den høythengende prisen.

-Akevitten ble lansert på Vinmonopolet bare for noen få dager siden, så dette er virkelig en nyhet, presiserer Svein Berfjord. Vi dyrker karve på gården, og samler kvann, mjødurt, løvetann og granskudd langs den Gyldne Omvei. I tillegg er akevitten søtet med Inderøyhonning.

Under festivalen finner du Inderøy Brenneri AS i i telt H, Den Gyldne Omvei

Etter 116 år produseres det igjen en lokal akevitt fra Inderøy. Akevitten produseres med stor entusiasme og nysgjerrighet. Gamle tradisjoner og oppskrifter får nytt liv, sammen med innovasjon og eksperimentering mot nye og spennende smaksopplevelser innen akevitt.

Les mer om Inderøy Brenneri

Vinner av Årets nykommer, Inderøy Brenneri, Den Gyldne Omvei. Foto: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Bakst og kornprodukter:
Glutenfri Brownies fra Flyndra og Marens bakeri

Juryen har smakt seg gjennom en rekke bakverk, fra flatbrød til kaker og annet. Og vinneren stod raskt klar.

-En smakseksplosjon av sødme og kakao, brownien smelter på tunga. Og med det rustikke utseende ser den nydelig og hjemmelaget ut, sier jurymedlem Aleksander Skjefte.

Den glutenfrie foccaciaen fra samme produsent gjorde også inntrykk på juryen, og havnet blant topp tre i kåringen.

Du finner Flyndra og Marens bakeri i telt H – Den Gyldne Omvei

Les mer om Flyndra og Marens bakeri

I Meieribakken 4, i hjertet av Straumen, ligger Marens bakeri. Her blir du ønsket velkommen med duftende hjemmebakst i koselig atmosfære. Du finner alt fra glutenfritt brød og kaker til ciabatta og boller.

Årets sjømatprodukt:
Røkt laks med chili og lime fra Garnviks røkeri

Et mangfold produkter, fra hverdags- til festmat, var påmeldt til konkurransen. I følge juryen skåret vinneren høyt på smak, lukt, utseende og presentasjon;

Laksen har god smak, innbydende utseende og er godt røkt. I det hele tatt et kvalitetsprodukt!

-Jeg er like overrasket over å vinne i år som i fjor, sier en beveget Garnvik fra festivalscenen. Det er veldig artig at det vi jobber med blir satt pris på!

Vidar Garnvik hadde sett seg lei på å lete etter god, røkt laks, og bestemte seg like godt for å røyke laksen selv! Etter mye utprøving var endelig oppskriften på plass. Garviks røkeri levere råvarer med utsøkt smak, kvalitetsgaranti og kombinasjon av ny og gammel matkunnskap.

Under festivalen finner du Garnviks Røkeri i telt K.

Les mer om Garnviks Røkeri

Årets meieriprodukt:
Gammel-Erik fra Elvekanten Ysteri

Blant en rekke ulike oster og smør, der alle holder et meget høyt nivå, ble vinneren er ost av en litt annen type enn det vi er vant med.

-Dette er en meget god ost av topp kvalitet, og like mye karakter som mannen bak produktet, sier Lars Erik Westerdal som sammen med Mette Beate Evensen har vurdert kategorien årets meieriprodukt.

Ifølge juryen har osten et enormt potensiale og mange bruksområder, ikke minst gjør den seg fint på en ostetallerken med sitt lekre utseende. Godt håndverk, og råvarer i verdensklasse!

Produsenten selv, Carlos Helguera, forklarer at utgangspunktet er en gauda, som vi har eksperimentert mye med.

– Vi har laget mye dårlig ost før vi endelig landet Gammel-Erik, bedyrer han.

Du finner Elvekantens ysteri i telt J – Bondens Marked

Les mer om Elvekanten ysteri

Elvekanten Ysteri startet som et prøveprosjekt hjemme på kjøkkenet til Carlos Helguera i år 2000. Med kun 12 osteformer og en hjemmesnekret ostepresse, ble resultatet etter hvert så vellykket at Carlos begynte sitt eget ysteri i Namskogan.

Utgangspunktet for produktsjonen har hele tiden vært Gaudatype, som Carlos med tiden har utviklet til sine egne varianter av den tradisjonelle fastosten – både med og uten urter.

Årets økologiske produkt:
Vaffelmel fra Gullimunn

Juryen har gitt vaffelmelet toppscore både på utseende, smak og konsistens. Dette er nytenkning av beste sort. Gullimunn løfter fram eldre kornsorter, og gjør disse tilgjengelig for forbrukeren, sunnere vafler. Sunnere vafler er også et pluss.

Torunn Hernes Bjerkem og Cecilie Rørli fra Gullimunn fikk også tildelt prisen for årets økologiske produkt under fjorårets matfestival, for emmer, sammalt fin. Men gleden er ikke mindre i år.

– Dette er fantastisk morsomt! Vaffelmelet er et mel med høy enzymaktivitet, og egner seg derfor ikke til brød. Sødmen i melet gjør derimot at det er egner seg godt til vafler. Dette er mel fra årets avling – årgangsmel rett og slett!

Gullimunn AS foredler og selger korn og kornprodukter av økologisk kulturkorn, urkorn.

Du finner Gullimunn i telt F – Økologisk torg

Les mer om Gullimunn 

Vinner av Årets økologiske produkt, fra Gullimunn. Foto: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Åpen klasse:
Kristines myke fra Hitra gårdsmat

En spennende klasse, med et mangfold av ulike produsenter og produkter. Blant de 50 produktene som er vurdert har juryen kåret en klar vinner; osten har en fantastisk konsistens, og er fint modnet. Smaken er balansert og god, med en nydelig ettersmak.

Bodil Birkeland fra Hitra Gårdsmat har tatt imot priser på Trøndersk Matfestival tidligere, men synes likevel det er stor stas å vinne.

-Dette er den osten vi oftest hører folk si er den beste, forteller den stolte vinneren.

Du finner Hitra Gårdsmat i telt B1

Les mer om Hitra Gårdsmat

På Hitra Gårdsmat finner du kjøtt og prisvinnende oster i verdensklasse. Det er hit du drar for å få tak i den berømte «Grotteosten» som har mottatt en rekke priser for sin gode smak og særpreg. I tillegg til denne finner du osteprodukter som Kongeosten, Kristines myke, Hitra hvit og Hitra blå.

Vinner av Åpen klasse, Kristines myke fra Hitra Gårdsmat. Foto: Wil Lee-Wright / Oi! Trøndersk Mat og Drikke
2018-10-17T13:57:47+00:00