Tyskerne etterspør ren mat

Gerda Husby fra Ørland Kysthotell, Stig Bjørnar Mandal og Bjørn Erik Vangen fra Smørehallen og Fosenmat står på stand for Trøndelag under Grüne Woche, verden største landbruks- og matmesse i Berlin. De er strålende fornøyd etter de første dagene er over: -Tyskerne er opptatt av hvor maten kommer fra, og det er veldig artig for oss å kunne fortelle hvordan vi lager maten og vise på kartet at silda kommer fra Fosen og blåskjell fra Åfjord, sier Husby.

– Tyskerne etterspør ren mat, og det har vi. Norge er et rent land, og det slår an her, sier Husby. På menyen står det sild fra Grøntvedt Pelagic, blåskjell fra Norgeskjell, sammen med mange andre råvarer og produkter fra hele Trøndelag.

Fosenmat med kjøttskjærerne Bjørn Erik Vangen og Stig Bjørnar Mandal fikk en fagprat med Dale, som selv også er kjøttskjærer. Vangen og Mandal er glade for å ha en minister som har god kunnskap til næringa og utfordringene som lokale matprodusenter står overfor.

– Bruk oss!

I sin åpningstale trakk Dale fram at Grüne Woche er viktig for å gi produsentene den anerkjennelsen man ikke får hjemme. -Paradokset er at mange ikke blir sett og anerkjent for den jobben de gjør i hverdagen, men får den velfortjente oppmerksomheten først når de er i Berlin, sier Dale. Og dette kjenner Fosen-gründerne seg igjen i.  – Det er vanskelig å holde nyhetens interesse oppe, sier Vangen fra FosenMat. – Og det er viktig å få støtte fra kommune og nye Trøndelag fylke for å gjøre offentlige innkjøpsordninger enklere for lokale matspesialiteter. Det er slike tiltak lokale matprodusenter trenger for å styrke omsetningen og verdiskapinga i denne næringa, sier Vangen.

Vangen og Mandal steppet på kort tid inn da hovedkokken til den trønderske standen ble syk dagen før avreise. Det tok de på strak arm, og får mye skryt fra de andre deltagerne for svært god håndtering. Hovedformålet med messa er å vise fram norsk mat og lokke tyskere på besøk til Norge. Men det er ikke det enste målet med deltagelsen. – En veldig viktig del av å være med på messen er å bli kjent med de andre deltagerne fra Trøndelag, forteller Husby.

Hele Trøndelag

– Vi framsnakker hele Trøndelag, og blir godt kjent med hverandres hjemsteder og hvilke muligheter som fins. Fosen er en av 7 matdestinasjoner i Trøndelag, sammen med Namdalen, Innherred, Trondheim, Hitra/Frøya, Oppdal og Røros. I tillegg er det jo stand fra Fjell Norge og Fjord Norge også, så her er det mange potensielle samarbeidspartnere og nettverk som er flott å bli en del av. Veldig inspirerende og lærerikt!, sier Husby som sammen med gutta fra Fosenmat skal stå på stand til tirsdag. Da kommer Ellen Thorvaldsen og Oliver Zaulich fra Kuringen Bryggehotell som skal stå ut messa som varer til 28. januar.

2018-01-23T15:29:22+00:00